VITICULTURA-MISIÓN BIOLÓGICA

Scientific production

The following lists show the books, book chapters, scientific papers and popular articles produced by the Viticultural Reseach Group (MBG-CSIC). For more information you can check on the links below the references.

 

BOOKS AND BOOK CHAPTERS    SCIENTIFIC ARTICLES (SCI JOURNALS)

1.- Martínez, M.C. (2002). El Albariño: ilustraciones sobre la variedad Albariño (Vitis vinifera L.).  Servicio de publicacións Deputación Provincial de Pontevedra.  (ISBN: 84-8457-098-3; Dep. Legal: VG-205-2002)

http://hdl.handle.net/10261/42509

2.- Martínez, M.C.; Boso, S.; Santiago, J.L. (2005 edición papel, 2008 edición digital). Los clones de Albariño (Vitis vinifera L.) seleccionados en el Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Departamento de publicaciones del CSIC. Edición en papel: Colección Biblioteca de Ciencias, Nº 19. (ISBN: 84-00-08323-7; Dep. Legal: M-38.363-2005). Edición digital: Servicio de publicaciones del CSIC (e-Libro), 25/2/2008

https://editorial.csic.es/publicaciones/libros/11146/978-84-00-08323-6/los-clones-de-albarino-vitis-vinifera-l-selecciona.html

3.- Martínez, M.C.; Pérez, J.E.; Santiago, J.L.; Boso, S. (2006). Godello de Valdeorras, Emblema de una tierra (Antecedentes e descrición da variedade Godello): 65- 66. Consello Regulador da Denominación de Orixe Valdeorras y Servicio de Publicaciones de la Diputación Provincial de Ourense. ISBN: 84-96503-07-0

http://www.opacmeiga.rbgalicia.org/DetalleRexistro.aspx?CodigoBiblioteca=LED003&Rexistro=9813&Formato=Etiquetas

4.- Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Rego, F.J. (2007). Estudio agronómico preliminar de cuatro variedades de vid cultivadas tradicionalmente en el Concejo de Ibias (Principado de Asturias) y consejos de cultivo. Ayuntamiento de Ibias- Misión Biológica de Galicia (CSIC). ISBN: 978-84-612-1526-3 

http://datos.bne.es/edicion/a4288903.html

5.- Boso, S.; Santiago, J.L., Martínez, M-C. (2012). Variabilidad en Albariño a nivel agronómico y de resistencia a Mildiu. Aspectos agronómicos y de resistencia a Mildiu en diferentes clones de Albariño. Editorial Académica Española, LAP LAMBERT Academic Publishing GmbH & Co. KG. Alemania. ISBN: 978-3-8473-5049-1. 240 páginas

https://www.morebooks.de/store/gb/book/variabilidad-en-albari%C3%B1o-a-nivel-agron%C3%B3mico-y-de-resistencia-a-mildiu/isbn/978-3-8473-5049-1

6.- Gindro, K.; Alonso-Villaverde, V.; Viret, O.; Spring J.L.; Marti, G.; Wolfender, J.L.; Pezet, R. (2012). Plant Defence: Biological Control, Part 2: Applications of biological and natural agents. Chapter: Stilbenes: biomarkers of grapevine resistance to disease of high relevance for agronomy, oenology and human health. Vol. 12, pp: 25-54. Eds. Mérillon, J.M. and Ramawat, K.G., Springer Verlag, Alemania. ISBN: 978-94-007-1932-3

https://www.springer.com/gp/book/9789400719323

7.- Martínez, M.C.; Boso, S.; Santiago, J. L.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.;  Blanco, P.; López C. et al. (2012). Variedades de vid de interés comercial para la zona vitícola de Betanzos. Fundación Juana de Vega, Colección Cadernos de campo. ISBN: 978-84-615-7506-O. 186 páginas

https://blancolexitimo.files.wordpress.com/2012/01/36-variedades-vid-interes-comercial-zona-viticola-betanzos.pdf

8.- Martínez, M.C.; Carrascosa, A.V.; Santiago J.L. (2016). La vid, el vino y el CSIC. Dos siglos de investigación. CSIC. ISBN: 978-84-00-10158-9. 264 páginas

https://editorial.csic.es/publicaciones/libros/12746/978-84-00-10158-9/la-vid-el-vino-y-el-csic-dos-siglos-de-investigaci.html

SCIENTIFIC ARTICLES (SCI JOURNALS) 

1.- Martínez R., M.C.; Mantilla, J.L.G. (1993). Behaviour of Vitis vinifera L., cv. Albariño plants, produced by propagation in vitro, when using single bud cuttings. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 27 (3): 159-177

https://oeno-one.eu/article/view/1167

2.- Rodríguez, M.D.; Mantilla J.L.G. (1993). Descripción y comparación ampelográfica de cepas de Vitis vinifera L., cv. Albariño adultas (procedentes de estaquillado de cepas viejas), de propagación in vitro y de semilla, cuando tienen un año. Vitis. 32: 245-246

https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/search/authors/view?givenName=J.%20L.%20G.&familyName=Mantilla&affiliation=&country=&authorName=Mantilla%2C%20J.%20L.%20G

3.- Martínez, M.C.; Mantilla, J.L.G. (1994). Comparative study of juvenility resulting from in vitro propagated Vitis vinifera L., cv. Albariño vines when subjected to different pruning systems. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 28 (2): 111-130

https://oeno-one.eu/article/view/1147

4.- Martínez, M.C.; Mantilla, J.L.G. (1995). Morphological and yield comparaison between Vitis vinifera L., cv. Albariño grown from cuttings and from in vitro propagation. American Journal of Viticulture and Enology. 46 (2): 195-203

https://www.ajevonline.org/content/46/2/195

5.- Martínez, M.C.; Boursiquot, J.M.; Grenan, S. y Boidron, R. (1997). Étude ampélometrique de feuilles adultes de somaclones du cv. Grenache N (Vitis vinifera, L.). Canadian Journal of Botany (Actualmente y desde 2008, Botany). 75 (2): 333-345

https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/b97-035

6.- Martínez, M. C.; Grenan, S. (1999). A graphic reconstruction method of an average leaf of vine. Agronomie (Actualmente: Agronomy for Sustainable Development). 19: 491-507

https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00885948/document

7.- Martínez, M.C.; Pérez, J.E. (2000). The forgotten vineyard of the Asturias Princedom (north of Spain) and ampelographic description of its cultivars (Vitis vinifera L). American Journal of Enology and Viticulture. 51 (4): 370-378

https://www.ajevonline.org/content/51/4/370

8.- Vilanova, M.; Martínez, M.C.; Sieiro, C.; Masneuf, I. y Dubourdieu, D. (2003). Ecology of Saccharomyces cerevisiae inspontaneus fermentaion at Rías Baixas Appelation Controlé Winery. Journal of the Institute of Brewing. 109 (4): 305-308

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2003.tb00602.x

9.- Boso, S.; Santiago, J.L. y Martínez, M.C. (2004). Intravarietal agronomic variability in Vitis vinifera L. cv. Albariño. American Journal of Enology and Viticulture. 55: 279-282

https://www.ajevonline.org/content/55/3/279

10.- Boso, S.; Santiago, J.L. y Martínez, M.C. (2004). Resistance of eight different clones of the grape cultivar Albariño to Plasmopara viticola. Plant Disease. 88: 741-744

https://apsjournals.apsnet.org/doi/10.1094/PDIS.2004.88.7.741

11.- Boso, S.; Santiago, J.L.; y Martínez, M.C. (2005). A method to evaluate downy mildew resistance in grapevine. Agronomy for Sustainable Development. 25: 163-165

https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00886276/document

12.- Santiago, J.L.; Boso, S.; Martín J.P.; Ortiz, J.M.; Martínez, M.C. (2005). Characterization and identification of grapevine of grape vine cultivars (Vitis vinifera L.) from northwestern Spain using microsatellite markers and ampelometric methods. Vitis. 44 (2): 67-72

https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/article/view/4310

13.- Santiago, J.L.; Boso, S.; Martínez, M.C.; Pinto-Carnide, O.; Ortiz, J.M. (2005). Ampelographic comparison of grape varieties (Vitis vinifera L.) grown in northwestern Spain and northern Portugal. American Journal of Enology and Viticulture. 56 (3): 287-290

https://www.ajevonline.org/content/56/3/287.abstract

14.- Santiago, J.L.; Boso, S.; Vilanova, M. y Martínez, M.C. (2005). Characterisation of cv. Albarín Blanco (Vitis vinifera L.). Synonyms, Homonyms and Errors of Identification associated with this cultivar. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 39 (2): 57-65

https://oeno-one.eu/article/view/901

15.- Boso S., Martínez M.C.; Unger, S. y Kassemeyer, H-H (2006). Evaluation of foliar resistance to downy mildew in different cv. Albariño clones. Vitis. 45 (1): 23-27

https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/article/view/4264/0

16.- Martín, J.P.; Santiago, J.L., Pinto-Carnide, O.; Leal, F.; Martínez, M.C.; Ortiz, J.M. (2006). Determination of relationships among autochthonous grapevine varieties (Vitis vinifera L.) in the Northwest of the Iberian Peninsula by using microsatellite markers. Genetic Resources and Crop Evolution. 53: 1255-1261

https://link.springer.com/article/10.1007/s10722-005-5679-6

17.- Martínez, M.C.; Santiago, J.L., Pérez, J.E. and Boso, S. (2006). The grapevine cultivar Mencía (Vitis vinifera L): similarities and differences with respect to other well known international cultivars. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 40 (3): 121-132

https://oeno-one.eu/article/view/869

18.- Rodríguez-Plaza, P.; González, R.; Moreno-Arribas; Polo, M.C.; Bravo, G.; Martínez-Zapater, J.M.; Martínez, M.C. et al. (2006). Combining microsatellite markers and capillary gel electrophoresis with laser induced fluorescence to identify the grape (Vitis vinifera) variety of must. European Food Research and Technology. 223: 625-631

https://europepmc.org/article/agr/ind43859079

19.- Boso, S.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2007). Influence of rootstock on resistance of Vitis cv. Albariño clones to downy mildew. European Journal of Horticultural Science. 72 (4): 179-185

https://digital.csic.es/handle/10261/65567

20.- Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Rodríguez, E.; Gago, P.; Santiago, J.L. y Martínez, M.C. (2007). Characteristics of grapevine (Vitis vinifera L.) cv. Albariño clones resulting from two clonal selection processes. Hortscience. 42 (1): 97-100

https://journals.ashs.org/hortsci/view/journals/hortsci/42/1/article-p97.xml

21.- Santiago, J.L.; Gago, P.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2007). Influence of rootstock type on the agronomic characteristics of two grape (Vitis vinifera L.) cultivars grown in the northwestern Iberian Peninsula. Plant Production Science. 10 (4): 473-477

https://digital.csic.es/handle/10261/164105

22.- Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2007). Molecular and Ampelographic characterization of Vitis vinifera L. cvs. Albariño -Savagnin Blanc and Caiño blanco shows that there are differences cultivars. Spanish Journal of Agricultural Research. 5 (3): 333-340

https://revistas.inia.es/index.php/sjar/article/view/253

23.- Unger, S.; Büche, C.; Boso, S ; Kassemeyer, H-H. (2007). The course of colonization of two different Vitis genotypes by Plasmopara viticola indicates compatible and incompatible host-pathogen-interactions. Phytopathology. 97 (7): 780-786

https://apsjournals.apsnet.org/doi/10.1094/PHYTO-97-7-0780

24.- Vilanova, M.; Martínez, M.C. (2007). First study of determination of aromatic compounds of red wine from Vitis vinifera cv. Castañal grown in Galicia (NW Spain). European Food Research and Technology. 244: 431-436

https://europepmc.org/article/agr/ind43867937

25.- Vilanova, M; Cortes, S; Santiago, J.L; Martínez, C; Fernández, E. (2007). Aromatic compounds in wines produced during fermentation: Effect of three red cultivars. International Journal of Food Properties. 10 (4): 867-875

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942910601161615

26.- Zamuz, S.; Martínez, M.C.; Vilanova, M. (2007). Primary study of enological variability of wines from different clones of Vitis vinifera L cv. Albariño grown in Misión Biológica de Galicia (CSIC). Journal of Food Composition and Analysis. 20: 591-595

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157507000609

27.- Boso, S.; Kassemeyer, H-H. (2008). Different susceptibility of European grapevine cultivars for downy mildew. Vitis. 47 (1): 39-49

https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/article/view/4176

28.- Boso, S.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2008). The influence of 110-Ritcher and SO4 rootstocks on the performance of scions of Vitis vinifera L. cv. Albariño clones. Spanish Journal of Agricultural Research. 6 (1): 96-104

http://digital.csic.es/handle/10261/9583

29.- Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P., Alonso-Villaverde, V and Martinez, M.C (2008). A contribution to the maintenance of grapevine diversity: The rescue of Tinta Castañal (Vitis vinifera L.), a variety on the edge of extinction. Scientia Horticulturae. 116 (2): 199-204

https://digital.csic.es/handle/10261/64908

30.- Santiago, J.L.; González. I.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Boso. S.; Martínez, M.C. (2008). Identification of and relationships between a numbers of teinturier grapevines that expanded across Europe in the early 20th century. Australian Journal of Grape and Wine Research. 14 (3): 223-229

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1755-0238.2008.00022.x

31.- Vilanova, M; Cortes S; Santiago, J.L; Martínez, M.C.; Fernández, E. (2008). Contribution of some grape-derived aromatic compounds to the primary aroma in red wines from cv. Caiño Tinto, cv. Caiño Bravo and cv. Caiño Longo grapes. The Journal of Agricultural Science. 146: 328-332

https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-agricultural-science/article/contribution-of-some-grapederived-aromatic-compounds-to-the-primary-aroma-in-red-wines-from-cv-caino-tinto-cv-caino-bravo-and-cv-caino-longo-grapes/D900750991EEF28C93261B4B245145AF

32.- Gago, P.; Santiago, J.L; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2009). Grapevine (Vitis vinifera L.): Old varieties are reflected in works of art. Economic Botany. 63 (1): 67-77

https://www.jstor.org/stable/40390436?seq=1

33.- Gago, P.; Santiago, J.L.; Boso, S; Alonso-Villaverde, V.; Grando, S.; Martínez, M.C. (2009). Biodiversity and Characterization of Twenty-two Vitis vinifera L. Cultivars in the Northwestern Iberian Peninsula. American Journal of Enology and Viticulture. 60 (3): 293-301

https://www.ajevonline.org/content/60/3/293

34.- Tassie L.; Martínez, M. C.; Boursiquot J. M. (2009). Varietal confusion: some facts on Albariño and Savagnin Blanc and vine identification methods.  Australian and New Zealand grapegrower and winemaker. 545: 18-23

https://www.researchgate.net/publication/341769135_Varietal_confusion_some_facts_on_Albarino_and_Savagnin_blanc_and_vine_identification_methods

35.- Boso, S; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Gago, P.; Kassemeyer, H-H; Martínez, M.C. (2010). Macro and microscopic leaf characteristics of six grapevine genotypes (Vitis spp.) with different susceptibilities to grapevine downy mildew. Vitis. 49 (1): 43-50

https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/article/view/4103

36.- Alonso-Villaverde, V.; Boso, S; Santiago, J.L.; Gago, P.; Martínez, M.C. (2011). Varibility of the stomata among Albariño (Vitis vinifera L.) clones and its relation with their susceptibility to downy mildew. Vitis. 50 (1): 45-46

https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/article/view/4061

37.- Alonso-Villaverde, V.; Boso, S.; Santiago, J.L.; Gago, P.; Rodríguez-García, M.I.; Martínez, M.C. (2011). Leaf thickness and structure of Vitis vinifera L cv. Albariño clones and its possible relation with susceptibility to downy mildew (Plasmopara viticola) infection. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 45 (3): 161-169

https://oeno-one.eu/article/view/1492

38.- Alonso-Villaverde, V.; Voinesco, F.; Viret, O.; Spring, J.L.; Gindro, K. (2011). The effectiveness of stilbenes in resistant Vitaceae: Ultrastructural and biochemical events during Plasmopara viticola infection process. Plant Physiology and Biochemistry. 49 (3): 265-274

https://europepmc.org/article/med/21256040

39.- Alonso-Villaverde, V.; Viret, O.; Gindro, K. (2011). Downy mildew: Is resistance linked to inoculum concentration? Vitis. 50 (3): 127-129

https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/article/view/4079

40.- Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.;  Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2011). Susceptibility of 44 grapevine (Vitis vinifera L.) varieties to downy mildew in the field. Australian Journal of Grape and Wine Research. 17: 394-400

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1755-0238.2011.00157.x

41.- Boso, S; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L; Méndez, J.; Pazos, I.; Martínez, M.C. (2011). Variability at the electron microscopic level in leaves of members of the genus Vitis. Scientia Horticulturae. 128: 228-238

https://digital.csic.es/handle/10261/71528

42.- Gago, P.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Orriols, I.; Martínez, M.C. (2011). Identity of three grapevines varieties thought to be very old cultivars from the Betanzos region (Rias Altas Gallegas Spain). Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin. 45 (4): 245-254

http://oeno-one.eu/article/view/1499

43.- Lacombe, T.; Audeguin, L.; Boselli, M.; Bucchetti, B.; Cabello, F.; Chatelet, P.; Crespan, M. et al.  (2011). Grapevine European Catalogue: Towards a Comprehensive List. Vitis. 50 (2): 65-68

https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/article/view/4066

44.- Boso, S.; Alonso-Villaverde, V., Martínez, M.C.; Kassemeyer, H-H. (2012). Quantification of stilbenes in Vitis genotypes with different levels of resistance to Plasmopara viticola infection. American Journal Enology and Viticulture. 63 (3): 419-423

https://www.ajevonline.org/content/63/3/419.figures-only

45.- Carrascosa, A. V., Bartolome, B., Robredo, S., Leon, A., Cebollero, E., Juega, M., Nunez, Y.P. et al. (2012). Influence of Locally selected yeast on the Chemical and sensorial properties of Albariño white wines. LWT-Food Science and Technology. 46 (1): 319-325

https://digital.csic.es/handle/10261/51734

46.- Figueiredo, M.; Martínez-Carballo, E.; Cancho, B.; Santiago, J.L., Martínez, M.C.; Simal, J. (2012). Pattern recognition of three Vitis vinifera L. red grapes varieties based on anthocyanin and flavonol fingerprints, with correlations between their biosynthesis pathways. Food Chemistry. 130: 9-19

https://europepmc.org/article/agr/ind601124229

47.- Figueiredo, M.; Simal, J.; Boso, S.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Cancho, B. (2012). Flavonoids in Gran Negro berries collected from shoulders and tips within the cluster, and comparison with Brancellao and Mouratón varieties. Food Chemistry, 133: 806-815

http://digital.csic.es/handle/10261/65479

48.- Gindro, K.; Alonso-Villaverde, V.; Voinesco, F.; Spring, J.L.; Viret, O.; Dubuis, P-H. (2012). Susceptibility to downy mildew in grape clusters: new microscopical and biochemical insights. Plant Physiology and Biochemistry. 52: 140-146

https://europepmc.org/article/med/22305077

49.- Gindro, K.; Berger, V.; Godard, S.; Voinesco, F.; Schnee, S.; Viret, O.; Alonso-Villaverde, V. (2012). Protease inhibitors decrease the resistance of Vitaceae to Plasmopara viticola. Plant Physiology and Biochemistry. 60: 74-80

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0981942812002070

50.- Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Cancho, B.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C.; Simal, J. (2012). Aroma potential of Brancellao grapes from different clusters position. Food Chemistry. 132: 112-124

http://europepmc.org/article/med/26434270

51.- Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Cancho, B.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Simal, J. (2012). Anthocyanins and flavonols in berries from Vitis vinifera L. cv. Brancellao separately collected from two different positions within the cluster. Food Chemistry. 135 (1): 47-56

https://europepmc.org/article/agr/ind44654757

52.- Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Cancho, B.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Simal, J. (2012). Floral, spicy and herbaceous active odorants in Gran Negro grapes from shoulders and tips into the cluster, and comparison with Brancellao and Mouratón varieties. Food Chemistry. 135 (4): 2771-2782

https://europepmc.org/article/med/22980871

53.- Noguerol, R.; González-Barreiro, C.; Simal, J.; Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Cancho, B. (2012). Active odorants in Mouraton grapes from shoulders and tips into the bunch. Food Chemistry. 133 (4): 1362-1372

https://europepmc.org/article/agr/ind44655186

54.- Figueiredo, M.; Cancho, B.; Boso, S.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C.; Simal, J. (2013). Evolution of flavonoids in Mouraton berries taken from both bunch halves. Food Chemistry. 138 (2-3):1868-1877

https://digital.csic.es/handle/10261/113259

55.- Gutiérrez-Capitán, M.; Santiago, J.L.; Vila-Planas, J.; Llobera, A. Boso, S. Gago, P. et al. (2013). Classification and Characterization of Different White Grape Juices by Using a Hybrid Electronic Tongue. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 61:9325-9332

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf402960q

56.- Van Leeuwen, C.; Roby, J.P.; Alonso-Villaverde, V.; Gindro, K. (2013). Impact of clonal variability in Vitis vinifera Cabernet franc on grape composition, wine quality, leafblade stilbene content and downy mildew resistance. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 61 (1): 19-24

https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201400119604

57.- Zinelabidine, L.H.;  Laiadi, Z.;  Benmehaia, R.; Gago, P.; Boso, S.; Santiago, J.L. et al. (2013). Comparative ampelographic and genetic analysis of grapevine cultivars from Algeria and Morocco. Australian Journal of Grape Wine Research. 20 (2): 324-333

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ajgw.12079

58.- Gago, P.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2014). Works of art and crop history: Grapevine varieties and the Baroque Altarpieces. Economic Botany. 68 (1): 1-122

https://touspatous.es/biblioteca/TPT-RVID-SeparataEB.pdf

59.- Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2016). Density and size of stomata in the leaves of different hybrids (Vitis sp.) and Vitis vinifera varieties. Vitis. 55: 17-22

https://digital.csic.es/bitstream/10261/169455/1/Boso_Density_size..pdf

60.- Coupel-Ledru, A.; Lebon, E.; Cristhophe, A.; Gallo, A.; Gago, P.; Pantin, F. et al. (2016). Reduced nightime transpiration is a relevant breeding target for high water-use efficiency in grapevine. PNAS 11 (32): 8963-8968

https://www.pnas.org/content/113/32/8963

61.- Gago, P.; Conéjero, G.; Martínez, M.C.; Boso, S.; Verdeil, J.L. (2016). Microanatomy of leaf trichomes: opportunities for improved ampelographic discrimination of grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars. Australian Journal of Grape and Wine Research. 22 (3): 494-503

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ajgw.12226

62.- Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2017). Somatic mutations in Vitis vinifera L. cultivars growing in northwest Spain. Acta Horticulturae. 1188: 337-342

https://www.ishs.org/ishs-article/1188_45

63.- Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2017). Variation in sensitivity of different grapevine genotypes to Erysiphe necator growing under unfavourable climatic conditions.  South African Journal of Enology and Viticulture. 39 (1)

https://www.researchgate.net/publication/325149629_Variation_in_Sensitivity_of_Different_Grapevine_Genotypes_to_Erysiphe_necator_Growing_under_Unfavourable_Climatic_Conditions

64.- Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Rodríguez-Canas, E.; Martínez, M.C. (2018). New monovarietal grape seed oils derived from white grape bagasse generated on an industrial scale at a winemaking plant. LWT-Food Science and Technology. 92: 388-394

https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201800104257

65.- Martínez, M.C.; Boso, S.; Gago, P.; Muñoz-Organero, G.; De Andrés, M.T.; Gaforio, L. et al. (2018). Value of two Spanish live grapevine collections in the resolution of synonims, homonyms and naming errors. Australian Journal of Grape and Wine Research. 24 (4): 430-438

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ajgw.12348

66. Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Álvarez-Acero, I.; Martínez, M.C. (2019). Concentration of flavonols in red and white winemaking wastes (grape skins, seeds and bunch stems), musts and final wines. Erwerbs-Obstbau 61 (Supl.1): 75-84

https://digital.csic.es/handle/10261/203402

67. Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Fuente, M.; Martínez, M.C. (2019). Factors affecting the vineyard population diversity of Plasmopara viticola. The Plant Patology Journal. 35 (2): 125-136

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6464202/

68. Gago, P.; Conejero, G.; Martínez, M.C.; Verdeil, J.L. (2019). Comparative anatomy and morphology of the leaves of Grenache Noir and Syrah grapevine cultivars. South African Journal of Enology and Viticulture 40 (2): 132-140

https://www.journals.ac.za/index.php/sajev/article/view/3031

69. Gago P.; Laucou, V.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Lacombe, T.; Velayos, M. et al. (2019). Preliminary study of ancient DNA from a 215-year-old grapevine herbarium. American Journal of Enology and Viticulture. 70 (4): 420-426

https://www.ajevonline.org/content/70/4/420

70. Gago, P.; Laucou, V.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Lacombe, T.; Velayos, M. et al. (2019). Isolation and amplification of ancient DNA from herborized grapevine leaves collected by Spanish botanist Simón de Rojas Clemente y Rubio in 1803-1804. Acta horticulturae. 1248 (5): 35-42

http://www.actahort.org/books/1248/1248_5.htm

71. Gago, P.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Martínez, M.C. (2019). The forgotten, ancient olive trees of the Spanish northwest. A first molecular and botanical analysis. Spanish Journal os Agricultural Research. 17 (2): e0702

https://www.researchgate.net/publication/333247529_The_forgotten_ancient_olive_trees_of_the_Spanish_northwest_A_first_molecular_and_botanical_analysis

72. Martínez, M.C.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Velayos, M. (2019). El herbario de variedades de vid de Simón de Rojas Clemente y otras aportaciones. Valor científico y utilidad sociocultural de su legado. ARBOR Ciencia, Pensamiento y Cultura. 195 (791) : a494

http://arbor.revistas.csic.es/index.php/arbor/article/view/2309

73. Maul, E.; Schreiber, T.; Carka, F.; Cunha, J.; Eiras Dias, J.E.J.; Gardiman, M. et al. (2019). Perservation via utilization: minor grape cultivars on-farm. Acta Horticulturae. 1248: 55-62

https://www.ishs.org/ishs-article/1248_8

74. Boso, S.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Teira-Brión, A.; Martín-Seijo, M.; Rey-Castiñeira, J. et al. (2020). Morphometric comparison of current, Roman-era and medieval Vitis seeds from the north-west of Spain. Australian Journal of Grape and Wine Research. 26 (3): 300-309

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ajgw.12439

75. Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Álvarez-Acero, I.; De Vega, M.-E. et al. (2020). Narcea- an unknown, ancient cultivated rose variety from northern Spain. Horticulture Research. 7: 44

https://www.nature.com/articles/s41438-020-0266-8

SCIENTIFIC ARTICLES (NON- SCI JOURNALS) 

1.- Martínez, M.C.; Mantilla, J.L.G. (1993). Elimination des caratères juvéniles typiques de Vitis vinifera L., cv. Albariño provenant de culture in vitro, par utilisation du greffage. Bulletin de l’OIV. 66 (749-750): 541-549

https://digital.csic.es/bitstream/10261/46332/5/Martinez_Elimination_caracteres...pdf

2.- Martínez, M.C.; Mantilla, J.L.G. (1993). Estudio comparativo entre plantas de Vitis vinifera L., cv. Albariño, adultas, de in vitro y de semilla, de cuatro años o más, cuando han sido sometidas a una poda lo más baja posible en madera del año, y cepas del mismo cultivar de in vitro y de semilla de dos años o menos, sometidas a la misma poda. Viticultura/Enología Profesional. 26: 33-41

3.- Martínez., M. C.; Mantilla, J.L.G (1994). Estudio ampelográfico de cepas de Vitis vinifera L., cv. Albariño procedentes de micropropagación in vitro, en comparación con plantas de semilla y adultas de dos años y no sometidas a poda. Investigación Agraria. Producción y Protección Vegetales. 9 (2): 201-211

https://digital.csic.es/handle/10261/109272

4.- Martínez, M.C.; Loureiro, M.D.; Mantilla, J.L.G. (1994). Importancia y validez de distintos parámetros ampelométricos de hoja adulta utilizados en la distinción de cultivares de Vitis vinifera, L. Investigación Agraria. Producción y Protección Vegetales. 9 (3): 377-389

http://digital.csic.es/handle/10261/110823

5.- Martínez, M.C.; Mantilla, J.L.G.; Loureiro, M.D. (1994). Descripción ampelográfica sobre hoja adulta de cepas de Vitis vinifera L. denominadas Albariño. Viticultura y Enología Profesional. 34:30-40

https://www.researchgate.net/profile/Maria_Loureiro7/publication/292766523_Descripcion_ampelografica_sobre_hoja_adulta_de_cepas_de_Vitis_vinifera_L_denominadas_Albarino/links/5a8d2ce7458515a4068b6e3d/Descripcion-ampelografica-sobre-hoja-adulta-de-cepas-de-Vitis-vinifera-L-denominadas-Albarino.pdf

6.- Martínez, M.C.; Pérez, J.E. (1995). Catalán Blanco, Catalán Roxo, Folla redonda. ¿Vitis vinifera L., o Híbridos Productores Directos? Investigación Agraria. Producción y protección de los Vegetales. 10 (1): 5-14

https://digital.csic.es/handle/10261/110863

7.- Martínez, M.C. (1996). Comportément du cultiver Albariño (Vitis vinifera, L.) provenant de culture in vitro, soumis à diverses situations dans le serre et au champ. Rivista di Viticoltura e di Enología. 49 (1): 75-76

8.- Martínez, M.C.; Grenan, S.; Boursiquot, J.M. (1997). Variabilidad de algunos caracteres ampelográficos y de producción, en somaclones del cultivar Grenache N. Actas de Horticultura. 18: 271-280

https://digital.csic.es/bitstream/10261/165205/1/Martinez_Variabilidad_algunos...pdf

9.- Martínez, M.C. (2001). Las variedades de vid del concejo de Ibias. El Connio: Periódico escolar del Centro de Educación Básica "Aurelio Méndez". Nº 61. Depósito legal: O/545-85

10.- Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Boso, S. (2002). Indicaciones en torno a una variedad de cultivo tradicional en el Morrazo: La Tinta Femia (Vitis vinifera L.). Xóvenes Agricultores. 201. 68-74

(newspaper article: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/pontevedra/2004/04/29/estudio-genetico-demuestra-tinta-femia-caino-identicos/0003_2634632.htm)

11.- Boso, S.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2005). Variabilidad intravarietal en el nivel de resistencia a Mildiu (Plasmopara viticola) en la variedad Albariño (Vitis vinifera L.). Viticultura y Enología Profesional. 100: 7-20

https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=ES2005002156

12.- Boso, S.; Santiago, J.L.; Vilanova, M.; Martínez, M.C. (2005). Caractéristiques ampélographiques et agronomiques de différents clones du cultivar Albariño (Vitis vinifera L.). Bulletin de l'OIV. 78 (889-890): 143-158

http://digital.csic.es/handle/10261/43321

13.- Boso, S.; Santiago, J.L.; Rodríguez, E.; Martínez, M.C. (2005). Primeros resultados de la caracterización de clones de Albariño (Vitis vinifera L.) realizada por el CSIC para Bodegas Terras Gauda S.A. La Semana Vitivinícola. 3087: 3430-3434

14.- Martínez, M.C. (2005). Conservando nuestro patrimonio vitícola. Humus. 18: 37-39

15.- Martínez, M.C. (2005). Os beneficios da poda en verde. Boletín de Viticultura del Consello Regulador de la Denominación de Origen Rías Baixas. 4 (16): 9-9

16.- Martínez, M.C.; Santiago, J.L.; Boso, S.  (2005). Contribución a la recuperación de la zona vitícola del Principado de Asturias. Localización, descripción, conservación y reintroducción en el mercado de las variedades allí cultivadas. La Semana Vitivinícola. 3075: 2358-2363

17.- Boso, S.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2006). Distintos niveles de resistencia a Mildiu en clones de Albariño. Boletín de Viticultura del Consello Regulador de la Denominación de Origen Rías Baixas. 5 (20): 4-4

http://digital.csic.es/handle/10261/46739

18.- Martínez, M.C.; Boso, S.; Santiago, J.L. (2006). Variedades de vid. Interés científico e industrial. Agricultura. Revista Agropecuaria. Año LXXV Nº886: 510-512

https://www.researchgate.net/publication/28281897_Variedades_de_vid_interes_cientifico_e_industrial

19.- Martínez, M.C.; Boso, S.; Santiago, J.L. (2006). Importancia de la selección clonal en la variedad Albariño (Vitis vinifera L.). Boletín de Viticultura del Consello Regulador de la Denominación de Origen Rías Baixas. 5 (19): 4-4

https://digital.csic.es/handle/10261/46734

20.- Boso, S.; Santiago, J.L.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.; Martínez, M.C. (2007). Desarrollo intercelular de Plasmopara viticola en genotipos de vid susceptibles y resistentes. Agricultura, Revista Agropecuaria. LXXVI, 902(Diciembre): 888-890

https://digital.csic.es/handle/10261/46598

21.- Martínez, M.C. (2007). La colección de variedades de vid del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (Misión Biológica de Galicia). La Semana Vitivinícola. 3198: 3926-3928

22.- Martínez, M.C.; Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L. (2007). Viticultura de montaña en Asturias. Primeros clones certificados de dos de sus variedades autóctonas. La Semana Vitivinícola. 3197: 3846-3847

23.- Alonso-Villaverde, V.; Boso, S; Santiago, J.L.; Gago, P.; Martínez, M.C. (2008). Relationship between susceptibility to Botrytis bunch rot and grape cluster morphology in the Vitis vinifera L. cultivar Albariño. International Journal of Fruit Science. 8 (4): 251-265

https://digital.csic.es/handle/10261/65667

24.- Boso, S.; Santiago, J.L.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.; Martínez, M.C.; Kassemeyer, H-H. (2008). Susceptibilidad a Plasmopara viticola (Berk. & Curt.) Berl. & Toni, en diferentes variedades de vid (Vitis vinifera L.). Boletín de Sanidad Vegetal-Plagas. 34 (3): 387-397

https://digital.csic.es/handle/10261/45412

25.- Boso, S.; Rodríguez, E.; Santiago, J.L.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.; Martínez, M.C. (2009). Evaluación de la incidencia a enfermedades fúngicas en diferentes clones del cv. Albariño (Vitis vinifera L.). Phytoma. 210(Junio/Julio): 30-34

https://digital.csic.es/handle/10261/99471

26.- Boso, S.; Pérez, J.E.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2009). Albarello, una variedad de vid cultivada en la antigüedad. La Semana Vitivinícola. 3289: 3078-3083

27.- Gago, P.; Santiago, J.L; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2009). Synonymy of two ancient grapevine varieties (Vitis vinifera L.) - Cascón and Corbillón - from the D.O. Rías Baixas Ribeira do Ulla subzone (Galicia, Spain). International Journal of Fruit Science. 9 (2): 157-165

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15538360902997219

28.- Gago, P.; Santiago, J.L; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2009). Unión del patrimonio vitícola y artístico para la revalorización de la viticultura del viejo mundo. Bulletin de L'OIV. 82, 944-945-946: 495-506

https://digital.csic.es/bitstream/10261/43286/3/Gago_Union_patrimonio...pdf

29.- Gago, P.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2009). El comportamiento agronómico del Albarín Blanco. La Semana Vitivinícola. 3284: 2662-2667

30.- Martínez, M.C.; Carrascosa, A. (2009). Levadura ecotípica para mejorar la calidad del Albariño. VinoTeq. Julio/Septiembre: 29-31

31.- Martínez, M.C.; Cabello, F. (2009). Aclaraciones sobre la confusión entre Albariño y Savagnin blanc. www.elmundovino.com

http://elmundovino.elmundo.es/elmundovino/noticia.html?vi_seccion=11&vs_fecha=200910&vs_noticia=1256717867

32.- Martínez-Rodríguez, A.J.; Boso, S.; Santiago, J.L.; Cebollero, E.; Alonso-Villaverde, V.; Juega, M. et al. (2009). Estudio para la mejora de la calidad del vino Albariño. Revista Real Academia Galega de Ciencias. XXVIII: 119-214

https://digital.csic.es/bitstream/10261/35025/1/Estudio%20para%20la%20mejora%20de%20la%20calidad%20del%20vino%20albari%C3%B1o.pdf

33.- Regner, F.; Hack, R.; Hanak, K.; Santiago, J.L. (2009). The variability within the cultivar Grüner Veltliner under different aspects. Acta Horticulturae. 827: 245-252

https://www.ishs.org/ishs-article/827_42

34.- Santiago, J.L., Mandl, K.; Hack R.; Regner, F. (2009). Quantitative Trait Loci Analysis of Erinose (Eriophyes vitis Pgst.) on a Genetic Map Welschriesling x Sirius. Acta Horticulturae. 827: 341-346

https://digital.csic.es/handle/10261/66478

35.- Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Martínez, M.C. (2009). Tinta Castañal (Vitis vinifera L.), variedad de interés en la subzona Rosal (D.O. Rías Baixas). Boletín Informativo, Sociedad Española de Ciencias Hortícolas. 22 (1): 4-5

https://core.ac.uk/reader/36056476

36.- Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Boso, S.; Gago, P.; Martínez, M.C. (2010). Moscatel de grano menudo rojo para viticultura de montaña. La Semana Vitivinícola. 3324: 1974-1980

http://digital.csic.es/bitstream/10261/167205/1/Alonso_Moscatel_grano...pdf

37.- Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L; Martínez, M.C. (2010). Ampelographic and agronomic variability of two Iberian grapevine cultivars grafted onto 110R and SO4 rootstocks. International Journal of Fruit Science. 10 (2): 195-214

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15538362.2010.492337

38.- Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.; Santiago, J.L; Martínez, M.C.; Kassemeyer, H-H. (2010). Observación mediante microscopio electrónico de las fases de contaminación y esporulación de Plasmopara viticola, en un genotipo resistente (Vitis rupestris) y otro susceptible (Vitis vinifera cv. Albariño). Enoviticultura. 4(Mayo-Junio): 16-2

 https://quatrebcn.es/observacion-mediante-microscopio-electronico-de-las-fases-de-contaminacion-y-esporulacion-de-plasmopara-viticola

39.- Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.; Santiago, J.L; Martínez, M.C. (2010). Evaluación de la sensibilidad a Mildiu, Oidio y Botritys en los racimos de diferentes viníferas blancas. La Semana Vitivinícola. 3297: 230-236

https://digital.csic.es/handle/10261/42397

40.- Gago, P.; Boso, S.; Santiago, J.L.; Alonso-Villaverde, V.; Orriols, I.; Pérez, J.E.; Martínez, M.C. (2010). Descripción de tres variedades de vid (Vitis vinifera L.) en la zona de Betanzos (A Coruña). Boletín Informativo Sociedad Española de Ciencias Hortícolas. 23 (1): 6-7

https://digital.csic.es/bitstream/10261/41283/1/Gago_Descripcion_tres_variedades...pdf

41.- Gindro, K.; Alonso-Villaverde, V.; Voinesco, F.; Spring, J.L.; Viret, O. (2010). Rôle déterminant des stilbènes dans la résistance au mildiou de la vigne. Revue Suisse de Viticulture Arboriculture Horticulture. 42 (6): 352-357

https://abiodoc.docressources.fr/index.php?lvl=notice_display&id=23595

42.- Martínez, M.C. (2010). Recuperación de la viticultura de montaña asturiana. ACENOLOGIA (Revista Científica y Profesional). 14: 57-59

http://www.acenologia.com/cienciaytecnologia/recuperacion_viti_asturiana_cien0610.htm

43.- Santiago, J.L.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.; Martínez, M.C. (2010). Comportamiento del Verdejo Negro en montaña y en litoral. La Semana Vitivinícola. 3316: 1350-1355

44.- Boso, S.; Rodríguez-Canas, E; Alonso-Villaverde, V; Gago, P.; Santiago, J.L; Martínez, M.C. (2011). Variabilidad en vinos de diferentes clones de la variedad Albariño (Vitis vinifera L). Investigación. 3 (5): 41-46

45. Boso, S.; Santiago, J.L; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.;  Martínez, M.C. (2011). Determinación de la síntesis de calosa y de la actividad peroxidasa en variedades de vid con diferentes niveles de resistencia a Mildiu (Plasmopara viticola). Investigación. 3 (6): 51-55

https://www.semanticscholar.org/paper/Determinaci%C3%B3n-de-la-s%C3%ADntesis-de-calosa-y-de-la-en-a-Alonso-Blanco/7fde9ecd78db342d11d1bb227755880e34c42fbc#paper-header

46.- Gindro, K.; Alonso-Villaverde, V.; Voinesco, F.; Spring, J.L.; Viret, O.; Dubuis P.H. (2012). Sensibilité des grappes au mildiou: nouvelles données microscopiques et biochimiques. Revue Suisse de Viticulture Arboriculture Horticulture. 44 (4): 226-23

 https://www.revuevitiarbohorti.ch/wp-content/uploads/2012_04_f_289.pdf

47.- Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.; Boso, S; Santiago, J.L.; Martínez M.C. (2013). Las fitoalexinas de la vid: los estilbenos. La Semana Vitivinícola Nº3396/6-4: 390-390

http://www.sevi.net/es/3396/94/3903/Las-fitoalexinas-de-la-vid-los-estilbenos.htm

48.- Boso, S; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Martínez M.C. (2013). Enfermedad fúngica. El oídio en variedades de vid galaico asturianas y otras. La Semana Vitivinícola. 3392: 134-137

http://www.sevi.net/es/3392/94/3644/El-o%C3%ADdio-en-variedades-de-vid-galaico-asturianas-y-otras.htm

49.- Boso, S.; Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L.; Martínez, M.C. (2013). Podredumbre gris en vid. Viníferas con distintos grados de sensibilidad a Botrytis cinerea. Agricultura, Revista Agropecuaria. 959: 104-107

50.- Gago, P.; Alonso-Villaverde, V.; Boso, S; Santiago, J.L.; Martínez M.C. (2013). Los tricomas de la vid. La Semana Vitivinícola Nº3400: 838-842

http://www.sevi.net/es/3400/94/4244/Los-pelos-de-la-vid.htm

51.- Martínez, M.C.; Gago, P.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Santiago, J.L. (2013). Recuperación de la viticultura heroica asturiana. Enoviticultura. Nº21, Marzo-Abril: 6-13.

(newspaper article https://www.interempresas.net/Vitivinicola/Articulos/112858-recuperacion-de-viticultura-heroica-promovida-por-CSIC-en-Asturias-impulsa-enoturismo.html)

52.- Martínez, M.C.; Boso, S.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.; Santiago, J.L. (2013). Desortzione della zona vitticola delle Asturte (nord della Spagna). Vitivcoltura di Montagna 17: 48.

http://www.cervim.org/viticoltura-di-montagna-n-17.aspx

53.- Martínez, M.C.; Boso, S.; Santiago, J.L.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P. (2013). Los clones de Albariño del CSIC. Boletín de Viticultura del Consello Regulador de la Denominación de Origen Rías Baixas. Abril: 5-5

(newspaper article https://doriasbaixas.com/blog/el-albarinho-la-seleccion-clonal)

54.- Boso, S.; Santiago, J.L.; Alonso-Villaverde, V.; Gago, P.; Martínez, M.C. (2014). Diferencia en la concentración de esporas fúngicas en viñedos gallegos. La Semana Vitivinícola. Revista Técnica del sector. 3435: 1798-1801

http://www.sevi.net/es/3435/94/6760/Diferencia-en-la-concentraci%C3%B3n-de-esporas-f%C3%BAngicas-en-vi%C3%B1edos-gallegos.htm

 

Address:
Misión Biológica de Galicia (CSIC)
Carballeira 8
36143 Salcedo, Pontevedra
Spain
Telephone:
(+34) 986 854 800 (Ext. 294)
Fax:
(+34) 986 841 362
LINKS